Gezi

Belgrad Gezisi Bölüm – 3

Belgrad gezimiz hakkındaki bu bölüm, son bölüm olacak. Bu bölümde Kalemegdan ve Askeri Müze hakkında bilgi vermeye çalışacağım.

İlk iki bölüm için aşağıdaki linklere tıklayabilirsiniz,

Belgrad Gezisi Bölüm – 1

Belgrad Gezisi Bölüm – 2

KALEMEGDAN

kalemegdan9

Fotoğraf.1 – Kalemegdan Parkı

Gezimizin son günü hazır hava da -15 dereceden 0 dereceye yükselmişken(!) kalemegdan gezisinin uygun olacağına karar verdik. Kış sezonunda olduğumuz için kale ve çevresinde birçok mekan kapalıydı, ama yine de Belgrad’ın müthiş karlı manzarasını ve Tuna nehrinin Sava nehri ile buluştuğu eşsiz görüntüyü hafızalarımıza kazıdık. Kalemegdan’dan kısaca bahsetmek gerekirse,

Kalemegdan ifadesi Türkçe kökenlidir. Kale (bildiğimiz anlamda kale) ve megdan (meydan) kelimelerinin birleşmesi ile Kalemegdan oluşmuştur.

Kalemegdan ,Belgrad’ın Stari Grad yani Eski Şehir bölgesinde bulunur. Yukarıda da belirttiğim gibi Tuna nehrinin Sava nehriyle buluştuğu alandadır.

Antik dönemde kalenin bulunduğu alan çekirdek nüfusun bulunduğu alan olmuştur.

M.S. 85 yılında Romalılar Belgrad’da ilk taştan kaleyi inşa etmişlerdir. Kalenin Romalılardan kalan kalıntıları hala mevcuttur. Bu kale, geçtiğimiz iki bin yıl boyunca, Belgrad’ın yöneticileri değiştikçe birçok kez yapılmış ve yıkılmıştır. Kale’nin son sahipleri Avusturyalılar ve Osmanlılar olmuştur. Belgrad Kalesinin İstanbul, Zindan, Leopald ve Saat Kapısı olmak üzere 4 kapısı vardır. Osmanlı Döneminde Belgrad’daki 250 cami, 9 medrese, 10 mektep, 17 tekye, 3 imaret, 14 han, 11 hamam, 3 saat kulesi, 38 sebil  ve 10 türbeden  günümüze 1 camii,, 2 türbe, 1 çeşme ve 1 konak kalmıştır.[1]

Günümüzde park olarak kullanılan Kalemegdan yürüme yolları,doğası ve manzarası ile Belgrad’ın bence en değerli kısmı. Ayrıca içerisinde tarihsel ve koleksiyon zenginliği ile Askeri Müze bulunmakta.  Müzeyi yaklaşık 3 saatte bitirebildik. Çoğu bilginin Sırpça olmasına rağmen , sergilenen koleksiyonları incelerken zamanın nasıl geçtiğini anlamadım.

kalemegdan6

Fotoğraf.2 – Askeri Müze

kalemegdan10

Fotoğraf.3- Askeri Müzenin Dışı

Askeri müze 22 Ağustos 1878 tarihinde Prens Milan Obrenovich (IV) ‘in verdiği talimat ile kurulmuştur. Tarih öncesinden başlayarak Sırbistan ve çevresinin tarihsel dönüşümü , yaşanan savaşlar  ve hatta Yugoslavya’nın parçalanma döneminde Sırbistan’ın nasıl etkilendiği fotoğraflar ve belgeler ile anlatılmıştır. Müzede 30 bine yakın eser aşağıda belirttiğim koleksiyonlara ayrılarak kronolojik olarak yerleştirilmiştir:

1. Arkeolojik koleksiyon

2. Cephane ve silah koleksiyonu

3. Üniforma koleksiyonu

4. Savaş Emirleri koleksiyonu

5. Madalya koleksiyonu

6. Sanat Eserleri koleksiyonu

7. Fotoğraflar

Aşağıda Kalemegdan çevresinde ve askeri müzede çektiğim fotoğrafları ve küçük notlarımı görebilirsiniz. Kalemegdan ve askeri müze hakkında daha fazla bilgi almak için aşağıdaki kaynaklardan faydalanabilirsiniz:

Belgrade Fortress – Wikipedia

Kalemegdan Park – Wikipedia

FOTOĞRAFLAR

kalemegdan7

Fotoğraf.4 – İstanbul Kapısı

Kalenin ana kapısıdır. Bir köprü ile saat kapısına bağlanır , adını İstanbul’dan almaktadır.

kalemegdan5

Fotoğraf.5 – Saat Kulesi

Saat kulesinin yapımı 1740-1789 yılları arasında Avusturya egemenliği altında başlamış ve 18. yy’da Türk egemenliği altındayken bitmiştir.  İnşaatı Venedikli Andreo Cornaro tarafından yönetilmiştir. Kule 27.5 metre uzunluğundadır ve saati tekrar kurulmasına gerek olmadan bir hafta boyunca çalışabilir.

kalemegdan1

Fotoğraf.6 – Balıkçı Çeşmesi

Bu çeşmenin ilginç bir hikayesi var. Fotoğrafta gördüğünüz ismi “Unhappy Fisherman” olarak da geçen çeşme 1907 yılında büyük Balkan sergisinde sergilenmek üzere Sırp Heykeltraş Simeon Roksandić tarafından yapılmış. Heykeltraş’a gelen habere göre heykeli taşıyan geminin batması üzerine, heykeltraş heykelin birebir kopyasını yeniden yapmış. Sonraları geminin batmadığının ve bu heykelden iki adet kopya olduğunun öğrenilmesi üzerine kopyalardan birisi Belgrad şehri için, diğeri ise Zagreb şehri için satın alınmış.

kalemegdan2

Fotoğraf.7 – Yeni Belgrad Manzarası

kalemegdan4

Fotoğraf.8 – Victor Anıtı

kalemegdan3

Fotoğraf.9 – Victor Anıtı

Belgrad kalesinde bulunan Victor anıtı 1928 yılında Sırp krallığının Osmanlı İmparatorluğu elinden kurtarılmasının 10. yılı anısına dikilmiştir.

Heykeli oluşturan figürün bir elinde şahin ve diğer elinde savaş kılıcı vardır. Şahin, ufuktaki yeni tehditlere karşı gözlemde bulunduğunu ifade eder. Kılıç ise gelecek tehditlere hazır olduğunu ifade eder.

Heykel öncelikle Terazije Meydanına konmuş fakat figürün çıplaklığı sebebiyle vatandaşların tepkisi üzerine çok fazla dikkat çekmeyecek bir noktaya yani Belgrad kalesine taşınmış. Belgrad kalesinin popüler bir turist merkezi olmasıyla birlikte Victor anıtı da şehrin simgesi haline gelmiş.

kalemegdan8

Fotoğraf.10 – Kalemegdan parkından Yeni Belgrad ve Tekne Gece Kulüpleri Manzarası

Ve gezimiz bir sonraki gün İstanbul’a geri dönüşümüz ile noktalandı. Bizim için unutulmaz deneyimlerin arasında yerini aldı. Gezdiğim yerleri okuyucular ile paylaşmak ve geriye dönüp bakabileceğim ölümsüz bir anı haline getirmek için bu üç bölümlük yazı dizisini hazırladım. Umarım okuyanlar da keyif almıştır. Daha detaylı ve bol fotoğraflı / videolu nice gezilere diyelim :)

Okuduğunuz için teşekkürler.

Önemli  Not: Yazılarımda kullandığım fotoğraflar (başkasına ait kaynak belirtmedikçe) benim tarafımdan çekilmiş olan fotoğraflardır. Kullanırken kaynak belirtirseniz sevinirim.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.