Gezi

Belgrad Gezisi Bölüm – 1

Bu yılbaşı eşim ile birlikte Sırbistan’ın başkenti Belgrad’a gitmeye karar verdik. Bizim için farklı, eğlenceli aynı zamanda kültürel bir mola olduğunu söyleyebilirim. Bu yazı dizisini üç bölüme ayırmayı düşündüm. İlk bölüm olan bu yazıda genel olarak Belgrad hakkında bilgi vermek, kısaca kaldığımız yeri ve ziyaret ettiğimiz mekanları tanıtmak istiyorum. Diğer iki bölümü ise, Tesla Müzesi ve Kalemegdan gezisi olarak ikiye ayırmayı planlıyorum.

Öncelikle belirtmeliyim ki Belgrad gerçekten sıcakkanlı insanların yaşadığı, içinde hüzün ve eğlencenin harmanlandığı bir şehir. Gerek binaların tarihi, eski oluşu ve mimarisi, gerekse  tarihte yaşanan talihsiz olayları öğrendikten sonra, şehri gezerken daha çok hüzünlü bir elektrik aldığımı söyleyebilirim.

Kaldığımız hostelin adı Villa Forever . Bütün gezimiz boyunca burada konakladık. Açıkçası fiyat karşılaştırması yaptığımız zaman bir çok hostele / otele göre buranın fiyatı uygundu. Özellikle konumu açısından Knez Mihailova caddesi ve Cumhuriyet Meydanına yakın oluşu  ile bizi cezbetti.Hostel konusunda beklentiniz nasıl bilemiyorum, fakat temiz, kendine ait banyosu olan iyi bir hostel odasında konakladık.  Sabahları kahvaltı servisi fiyata dahildi ve çeşit boldu. Ayrıca çalışanlar güleryüzlü, yardımsever insanlardı. Yılbaşı akşamı hediye ettikleri Sırp şarabı ile gönlümüzü fethettiler :) . Ayrıca sayelerinde geleneksel Balkan içkisi olan Rakija ile de tanışmış olduk. Sırbistan’a gitmeden yaklaşık bir hafta önce benimle iletişime geçerek, daha biz talep etmeden hava alanından belirli bir ücret karşılığında ulaşım sağlayabileceklerini belirttiler ve bu konuda da yardımcı oldular. Tek dezavantajı ödemeyi kart ile almayıp, direkt nakit olarak istemeleri. Villa Forever Booking.com Sayfası

Dediğim gibi hostel’in konumu gezilebilecek yerlere çok yakındı. Biz de genel olarak Knez Mihailova caddesi ve Skadarlija sokağındaki mekanlarda yemek yedik ve ülkemize göre oldukça ucuz olan biranın tadına baktık. Aynı zamanda her yılbaşında (01 Ocak) düzenlenen street of open heart etkinliğine katıldık.

Mekanlar hakkında genel olarak bilgi vermem gerekirse:

  • Fiyatlar turistik bölge olduğundan dolayı biraz pahalı gelebilir. Fakat içki her daim ucuzdu. Bira dışında kokteyller de oldukça ucuz.
  • Maalesef mekanlarda sigara içiliyor. Benim gibi sigara dumanından rahatsız olan biriyseniz sıkıntı yaşayabilirsiniz. Bazı mekanlarda sigara içilmeyen bölgeler de mevcut. Fakat aynı Türkiyede sigara yasağı öncesi dönemdeki gibi küçük bir bölüm sigarasız bölüm olarak ayrılmış ve ayrıca yine sigara içenler sayesinde bu bölümler de genelde duman altı oluyordu.
  • Dikkatimizi çeken bir nokta da , her kesimden çalışan düzgün ingilizce konuşuyor ve dertlerini anlatabiliyor olmasıydı. Bu nedenle çok fazla sıkıntı çekmedik.
  • Bazı restoran menülerinde  geleneksel Sırp yemeği adı altında gördüğüm yemeklerden tadmaya çalıştım, ancak çok farklı tarzda yemekleri olduğunu söyleyemem (ya da bu konuda yeterince araştırma yapmamış olabilirim).Fakat bir restoranda Serbian Salad with cheese sipariş ettim, bana üzerine peynir rendeledikleri bildiğimiz söğüş salatayı getirdiler :) Bu yüzden ciddi anlamda bir Sırp yemeği tadamadım diyebilirim.
  • Yılbaşı öncesinde rezervasyon yaptırmadığımız için maalesef kolayca eğlenecek mekan bulamadık .Öncelikle cumhuriyet meydanındaki konseri biraz izledik, hava çok soğuk olduğu için (-15 derece) yerimizde durmamız mümkün değildi. Doğruca skadarlija sokağına gittik. Burada birkaç mekanın kapısını çalıp yer olup olmadığını sorduk, sonunda sokak arasında bir bar bulabildik. Burada yeni yıla dans ederek girdik. Maalesef barın ismi Sırpça olduğu için sayfasını foursquare’de bulamadım. Belgrad’daki gizli mekanımız olarak kalacak gibi duruyor :P
  • Belgrad hakkında biraz araştırma yaptıysanız buradaki eğlence hayatı  ve gece kulüpleri hakkında mutlaka birşeyler duymuşsunuzdur. Biz gece kulübüne gitmeyi tercih etmedik, ancak barları da gece kulübünü aratmayacak şekilde bol elektronik müzikli ve eğlenceliydi.
  • Mekanlar genel olarak çok kalabalıktı. Yılbaşı tatilinden dolayı ve şehrin turistik tarafında kaldığımız için bu kalabalık ile karşılaştığımızı düşünüyorum.

KNEZ MIHAILOVA CADDESİ

IMG_0398ek

Fotoğraf.1 Knez Mihailova Caddesi

Bu cadde İstanbul’da bulunan İstiklal Caddesine çok benziyor. Mağazalar, kafeler, barlar , kültür sanat mekanları ve sokak sanatçıları ile istiklal caddesinin bir benzerini görmek mümkün. Caddenin sonundan Kalemegdan parkı ve kaleye ulaşılabilir.

Burada genel olarak ziyaret ettiğimiz mekanlar aşağıdaki gibi,

Le Molière : Yorgun argın Belgrad’a ulaştıktan sonra , hostelde biraz dinlendik ve öğle vakti acıkınca dışarı çıkmaya karar verdik. O sırada hava eksi on dereceydi :) , normal şartlarda İstanbul’da göremeyeceğimiz ve hissedemeyeceğimiz bir soğuk hava dalgası ile karşı karşıya kaldık ve aynı zamanda çok da acıkmıştık. Biz de kendimizi bu Fransız-Sırp restoranına atmaya karar verdik. Yemekleri güzeldi, ancak normalden pahalıydı.

Aurelio : Yılbaşı akşamı gittiğimiz bardan dönüşte atıştırmalık birşeyler yemek için gitmiştik. Fena değildi, o saatte yemek servisi olmadığı için sandviç ile idare ettik.

Coffee Room : Yılbaşı gecesinin yorgunluğunu atmak için gittiğimiz konsept bir kahve dükkanı. Burada kahvelerimizi yudumlarken sohbetimizi etmeyi de ihmal etmedik.

IMG_0291 (Medium)

Fotoğraf.2 – Coffee Room

Vapiano : Harika bir İtalyan restoranı. Konsept olarak şu şekilde işliyor: Kapıdaki görevliden birer kart alıyorsunuz. Sonra da pizza ya da makarna yemek istiyorsanız, uygun sıraya geçiyorsunuz ve siparişinizi veriyorsunuz. Anında gözünüzün önünde yemek pişiriliyor. İzlemesi ayrı keyif , yemesi ise apayrı bir keyifti. Bu gezide iki kere uğradığımız tek mekan burası. Fiyatlar biraz yüksek ancak burayı kesinlikle tavsiye edebilirim.

D’Saint : Knez Mihailova caddesine farklı bir yoldan çıkmaya karar verdiğimiz bir akşam barlar sokağını keşfetmemizle birlikte gittiğimiz mekan. İçkiler ucuz olduğu için çok fazla da yorum yapmaya gerek yok sanırım. Yine üstte belirttiğim gibi,sigara içilen bir mekan ve elektronik müzik eşliğinde içkinizi yudumlayabilirsiniz.

Choco Caffe : Son günümüzde Kalemegdan’a gitmeden önce soluklandığımız mekan. Çok fazla vakit harcamadık,ancak fena bir mekan değildi.

Restoran Kolarac : Yine son gün Sırp yemekleri tatma umudu ile gittiğimiz bir mekan. Ağırlıklı olarak Domuz eti ile yapılan yemekleri servis ediyorlardı. Domuz eti bize ağır  ve yağlı geldiği için tavuk yemeklerini tercih ettik.Yemek porsiyonları oldukça doyurucuydu, servisi de hızlıydı. Salata ile ilgili üstte belirttiğim hayal kırıklığını burada yaşadım :)

Koffein : Konsept kahve dükkanı. Menüden hangi kahvenin nasıl servis edileceğini anlayamıyorsunuz. Ayrıca konsept bir mekan olduğu için maalesef koltukları hatta sandalyeleri diyeyim oldukça rahatsızdı. Öyle starbucks’daki gibi yayılıp saatlerce bilgisayar başında takılabileceğiniz bir mekan değil.

Irish Pub : Açıkçası burayı klasik rock müzik dinleyebilme umuduyla tercih etmiştik, ancak kafamızdaki irish pub imajına ters bir şekilde elektronik müzik çalıyorlardı. Ayrıca çok havasız bir mekandı. Biraz hayal kırıklığına uğradık diyebilirim.

IMG_0400ek

Fotoğraf.3 – Knez Mihailova caddesindeki hediyelik eşya satan tezgahlar

SKADARLIJA

20. yy’ın başlarında sadece Sırbistan’dan değil tüm Yugoslavya ‘dan iyi bilinen yoksul şairler ve yazarlar Skadarlija’nın düzenli ziyaretçileri olmuşlar. Bu nedenle, şehrin bu sokağı bohem sokağı olarak anılıyor.

Guli : Yine bir İtalyan restoranı. Yemekler oldukça doyurucu ve lezzetliydi , fiyatlar da bir o kadar yüksekti. Sigara içilmeyen bölümü mevcuttu. Güzel bir akşam yemeği için ideal.

STREET OF OPEN HEART

Street of open heart etkinliği her yıl Belgrad’ın Svetogorska caddesinde yapılan bir etkinlik. Söylenene göre Atelje 212 adlı bir tiyatro topluluğundaki kişiler Srpska kafana çalışanları ile rolleri değiştiriyor ve tiyatro oyuncuları çalışanlar yerine müşterilere servis yapıyorlar. Yıllar boyunca yeni yılın ilk saatlerinde ünlüler ve halk aynı mekanda bir araya gelerek sohbet edip, şarap içiyorlar. En sonunda uygulama büyüyüp ortaya karnaval tadında bir etkinlik çıkıyor.

Yazımın ilk bölümü bu kadar. Diğer iki bölümde tarihi bilgiler ile gezimizin kalan kısmını anlatmaya çalışacağım.

Önemli  Not: Yazılarımda kullandığım fotoğraflar (başkasına ait kaynak belirtmedikçe) benim tarafımdan çekilmiş olan fotoğraflardır. Kullanırken kaynak belirtirseniz sevinirim.

2 Yorum

  • tugce

    merhaba,

    biz de bu sene yılbaşı için gitmeyi planlıyoruz, 31 aralık günü orada olacağız fakat öncesinden arayıp rezervasyon yaptıralım diye düşündük. yılbaşı için öncesinden rezervasyon yaptırabileceğimiz tavsiye edebileceğiniz bir yer var mıdır?

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.