Gezi

Belgrad Gezisi Bölüm – 2

Bu bölümde Belgrad gezi yazıma devam ediyorum. İlk bölüm için tıklayabilirsiniz.

NIKOLA TESLA MÜZESİ

Tesla6

Fotoğraf.1 – Nikola Tesla Müzesi Girişi

Nikola Tesla Müzesi kaldığımız yerden biraz uzak olduğu için taksi ile gitmeye karar verdik. Cumhuriyet meydanından müzeye yaklaşık 500 dinar tutuyor. Bu da yaklaşık 10 TL’ye karşılık geliyor. Yalnız müzeye giderken taksiciye yol tarif etmek için haritayı kullanmanızı öneririm yoksa Nikola Tesla Havalimanına gitme ihtimaliniz yüksek :) az kalsın 3. günümüzde bizi uğurluyorlardı :)

Müze hakkında bilgiyi ve fotoğrafları aşağıda görebilirsiniz:

Önemli buluşlara imza atmış olan ünlü fizikçi Nikola Tesla hakkındaki bu müze binası 1929 yılında Sırp bir mimar tarafından ev olarak kullanılmak üzere inşa edilmiş, 1952 yılına kadar çeşitli sebeplerle kullanılmış, 5 Aralık 1952 tarihinde ise Yugoslavya hükümeti tarafından Nikola Tesla müzesi haline getirilmesine karar verilmiştir. Müzede Tesla’ya ait dokümanlar, kişisel eşyaları ve ayrıca buluşlarına ait maketler bulunmaktadır.

Tesla3

Fotoğraf.2 – Nikola Tesla’nın Kişisel Eşyaları

Müzede bir üniversite öğrencisi rehberliğinde interaktif bir gezi yaptık. Gezi öncesinde Tesla hakkında bilgi veren bir video izledikten sonra , Tesla’nın Kolomb Yumurtası deneyi(1), Niagara şelalesi maketi,Kablosuz enerji iletimi(2) deneyleri ile gezi devam etti. En son Tesla’nın kişisel eşyalarının olduğu salonda gezi noktalandı. Ayrıca bu salonun ilerisinde bulunan Tesla’nın küllerinin tutulduğu küre şeklindeki yapıyı da gördük.

(1)Bakırla kaplanmış yumurta manyetik alana sahip dönen bir tepsiye koyulduğunda yumurta hem kendi etrafında dönmeye başlar hem de dik durur. Kaynak: Ekşi Sözlük

Tesla5

Fotoğraf.3 – Müzede bulunan kablosuz enerji iletimi deneyi

(2)Tesla’nın en önemli projesi Kablosuz Enerji İletişimi idi. 20 adet ampulü kablo olmadan 25 mil uzaktan yakabildiği kayıtlara geçmiştir.

Nikola Tesla, ilk defa elektriğin bir kaynaktan çevreye yayılarak kablosuz ve çok yüksek miktarlarda iletildiğini söylemiştir. Kağıt üstünde bunu ispatlayan Nikola Tesla daha sonra yaptığı deneylerle de bunu göstermiştir. Kendisinin elinde kablosuz yanan bir ampül tutan fotoğrafı bulunmaktadır. Bu projenin patentini aldıktan sonra Nikola Tesla’nın en büyük destekçisi J.P. Morgan bu kablosuz enerji iletimi ile şirketin ekonomisinin batacağını anlamış ve finansman desteğini kesmiştir. Eğer destek o gün kesilmeseydi, günümüzde insanlar elektriği ücretsiz bir şekilde kablosuz olarak kullanabilecekti. Kaynak: Vikipedi

 

Tesla4

 Fotoğraf.4 – Düşünen Tesla

   Müzeyi gezmeyi düşünüyorsanız, önerim erken saatlerde müzede olmanız. Nedeni ise saat başı rehber eşliğinde müzeyi gezebilme imkanına sahipken bunun her saati ingilizce rehber ile olmuyor maalesef. Biz saat 10:30 ‘da müzedeydik, ancak saat 11:00 deki tur dolmuştu, bu nedenle 13:00 ‘deki tura katılabildik. Bu arada da vaktimizi Aziz Sava Kilisesini görmeye harcadık. Kilise müzeden çok da uzak olmadığı için yürüyerek gidip dönebildik.

AZİZ SAVA KİLİSESİ

Sava1

Fotoğraf.5 – Aziz Sava Kilisesi

Dünyanın en büyük ortodoks kilisesi olarak anılan Aziz Sava Kilisesine gittiğimizde maalesef iç kısmı henüz bitmemişti. Fakat oldukça görkemli bir kilise (bazı kaynaklarda katedral olarak geçiyor) gördük.

Kilisenin fikir ve yapım aşaması aslında uzun ve tarihsel bir sürece dayanıyor. Özetle,

1591-1606 yıllarında süren uzun savaş zamanında Osmanlı’ya ayaklanan Sırplar kısa süreliğine bazı yerleşim bölgelerini ele geçirebilmiş olsalar da ayaklanma bastırıldı. İsyancılar Aziz Sava ikonlu bayraklar taşıyorlardı.Savaş bayrakları Patrik John I Kantul tarafından kutsandı. Sinan Paşa tarafından askeri konvoy ile Belgrad’a getirtilen kutsal emanetler Vračar platosunda yakıldı.

Sava2

Fotoğraf.6 – Kilisenin Girişi

Bu tarihten 300 yıl sonra 1895’te Vračar’a Aziz Sava Kilisesinin kurulması için bir topluluk oluşturuldu. Amaçları Kutsal Emanetlerin yakıldığı platoda bir kilise kurulmasını sağlamaktı. Asıl yapılacak büyük kilise inşaatı başlamadan önce belirtilen bölgede küçük bir kilise kuruldu. Sonrasında yıllar içerisinde kilise’nin inşaatı ve tasarımı için yarışmalar açıldı. 1912 yılındaki Balkan Savaşı nedeniyle kilise inşaat aktiviteleri durdu. Savaştan sonra ilki 1895’te kurulan topluluk yeniden oluşturuldu. Kilise inşaatının gerçek anlamda başlama tarihi kutsal emanetlerin yakılma tarihinden 340 yıl sonra, 10 Mayıs 1935’te olmuştur. Bu süreçte inşaat ile ilgili çalışmalar devam etmiş, 2009 yılında ise kilise bitirilmeye yakın hale getirilmiştir. Ancak yukarıda da yazdığım gibi iç dekorasyon ile ilgili çalışmalar biz oradayken bile sürüyordu.

Kilise hakkında kaynak: Wikipedia

 Sava3Fotoğraf.7 – Farklı bir açıdan Aziz Sava Kilisesi

Önemli  Not: Yazılarımda kullandığım fotoğraflar (başkasına ait kaynak belirtmedikçe) benim tarafımdan çekilmiş olan fotoğraflardır. Kullanırken kaynak belirtirseniz sevinirim.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.