Japonca,  Linux

Windows rahatlığında linux için

linux_masast_duvar_katlar_arka_plan_resimleri Merhabalar,
Uzun bir aranın ardından yeniden yazıyorum. Birkaç hafta önce ubuntu linux kullanmaya başladım. Ve uzun aradan sonra
sorunsuz bir şekilde bilgisayarımda linux kullanmak beni cidden mutlu etti, çünkü eskiden mutlaka beni uğraştıran bir
sorun ile karşılaşıyordum. İlerleyen zamanlarda muhtemelen linux ile ilgili de yazmaya başlarım. Ama öncelikle, windows kullanıp,
linux ortamını merak eden arkadaşlar için bir yazı hazırlamaya karar verdim. Bir çoğumuz windows ortamının kolaylığına
alıştığımızdan bir çoğumuz da işlerimiz veya okullarımız sebebiyle (özellikle kod yazan kişiler) linux ortamına geçmeye çekiniyoruz.
Aslında linux ortamında windows üzerinde kullandığımız birçok programın alternatifi mevcut.Ayrıca, bazı windows uygulamalarını linux’ta çalıştırmak mümkün hale geldi. Bu seferki yazımda bunlardan bahsedeceğim.

1. Müzik
Benim gibi devamlı müzik dinleyen biriyseniz, linux’ta müzik dinlemenin çok zor olmadığını söylemek isterim. Ancak last.fm kullanıcısı iseniz, bu uygulamayı da mutlaka kullanmak isteyeceksiniz. Last.fm abonesi kişiler rahatlıkla last.fm uygulamasını linux’a kurarak müzik keyfi yaşayabilirler. Ancak abone olmayıp dinlediğiniz parçaların last.fm sayfasına gönderilmesini isterseniz bunun için benim denemiş olduğum iki uygulama mevcut. Birincisi “amarok” diğeri ise “exaile music player” . Amarok KDE tabanlı bir uygulama, exaile ise GNOME tabanlı bir uygulama. Amarok çok sevdiğim bir müzik çalıcı uygulama, ancak 2.0 versiyonundan itibaren last.fm scrobbling özelliğinde bir sorun ortaya çıktı ve henüz çözülüp çözülmediğini bilmiyorum. Exaile ise sade arayüzü ile sevdiğim ve yeni keşfettiğim diğer bir uygulama, ayrıca last.fm entegrasyonu da hızlı ve sağlıklı çalışıyor. Ancak Türkçe şarkıları, çalma listesi (playlist)’ne aldığınızda Türkçe karakterlerde sorun çıkıyor. Bunun çözümünü araştırmama rağmen bulamadım.
Ayrıca IPod kullanan arkadaşlar için de uygulamalar mevcut. ITunes uygulamasının linux versiyonu olmadığını öğrendim ve arkadaşlarım sağolsun bana alternatifler önerdiler. Bunlardan biri, yine güçlü altyapısı ile amarok, bir diğeri ise ITunes alternatifi olduğunu çok belli eden Rythmbox music player.Bu iki uygulamayı da Ipod’um ile denedim sonuçlar gayet iyi.

2. Mesajlaşma Uygulamaları
Msn olmazsa olmazlarımızdan değil mi? İşte linux üzerinde bunun yerini Amsn almış durumda. Birçok mevcut özelliği ile msn’i aratmıyor. Ayrıca farklı mesajlaşma uygulamalarını bir araya toplayan pidgin messenger var ki, ben çok severek kullanıyorum.

3. Ofis uygulamaları
Word,excel gibi ofis uygulamalarını günlük hayattan iş hayatına kadar her kesim mutlaka kullanır. Bunun için yine bir çok alternatif mevcut ve gayet iyi çalışıyorlar. Bu uygulamaların en önemli temsilcisi ise open office.

4. Japonca yazmak
Buna daha sonra detaylı olarak değineceğim ancak şimdilik söyleyebileceğim scim input aracı ve anthy birlikte çalıştıklarında çok hoş sonuçlar çıkarıyorlar. Benim yazmamı beklemek istemeyenler buradan kurulumu ve çalıştırılması hakkında bilgi alabilirler.

5. Windows uygulamaları
Mutlaka vazgeçemediğimiz bazı windows uygulamaları ve linux’a tam olarak uyumlu olmayan oyunları linux ortamında oynamak isteyebiliriz. Bunun için de wine emülatör’ü imdadımıza yetişiyor. Eskisine göre daha çok program çalıştıran uygulamayı yükledikten sonra websitesinde kullanmak istediğiniz uygulamayı aratıp, yapılmış testleri okuyabilir ve uygulamanın wine ve linux ile uyumlu çalışıp çalışmadığını öğrenebilirsiniz. Wine’ın sitesini ziyaret etmek için tıklayın.

Bunlar gibi birçok windows uygulamasının linux alternatifi mevcut. Bu kısa yazımdaki amacım ise linux’un korkulacak birşey olmadığını göstermek. Elbette ki çıkan bazı hataları çözmek gerçekten tecrübe gerektiriyor, ancak son kullanıcının kullandığı uygulamalar zaten hazır geldiğinden, donanımda bir problem çıkmadığı sürece insanların kullanabileceğini düşünüyorum.Bugünkü yazımı da bazı önemli linkleri vererek burada noktalıyorum.

%100 Türk işletim sistemi Pardus Linux Anasayfası

Pardus Linux.org

Forum

Pardus Vikipedi’de

Ubuntu Linux kullanmak isteyenler için,

Ubuntu nedir ?

Her türlü probleminiz için: Ubuntu Forums

Ubuntu Türkiye

5 Yorum

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.