Gezi

Alanya Nisan 2017

Eşimin ailesi Alanya’da yaşıyor. Biz de son birkaç senedir ailesini ziyarete gidiyoruz. O kadar git gele rağmen Alanya’yı çok fazla gezmedik diyebilirim. Sebebi büyük ihtimal gidişimizin hep sıcaklara denk gelmesi ve bizim de deniz sefasından zaman bulamamız olabilir. Ve Alanya yazın gerçekten sıcak. Bu sene ilk kez Toprak ile ziyarete gittiğimiz için ve Toprak daha küçük olduğu için Nisan ayında Alanya’ya gittik. Hazır çok sıcak değilken her zaman gittiğimiz yerlerden farklı bir yere gidelim dedik ve Sapadere Kanyonu ile dim mağarasını  ziyaret etmek istedik. Ben de bu gittiğimiz mekanlardan ve bir de dim çayından bahsetmek istiyorum. İlk kez Alanya’ya yolu düşecek olan varsa veya gidip de görmediğiniz mekanlar ise mutlaka ziyaret edin derim.

SAPADERE KANYONU

Aşağıdaki instagram gönderisinde belirttiğim gibi,

  • Alanya Sapadere Kanyonu Alanya merkeze 44km uzaklıkta, 360m uzunluğunda, 350m uzunluğunda yürüyüş platformu ile desteklenmiş durumda.
  • Kanyon suyun, rüzgarın ve yer hareketlerinin kayaları şekillendirmesi ile yıllar boyunca oluşmuş.
  • Kanyon boyunca doğal yüzme havuzları mevcut. Burada suyun sıcaklığı yıl boyunca 0-12 derece arası değişiyormuş. Alanya yaz sıcaklarını düşünürsek oldukça serin bir alternatif olarak düşünülebilir.
  • Tertemiz havası ve büyüleyici atmosferi de cabası

Gidiş yolu yeşil ile mavinin buluştuğu (yazar burada gökyüzünden bahsediyor) ve köylerin arasından geçen doğa ile içiçe bir yol. Müziği hafifçe açın, mümkünse klimayı kapatın ve pencerenizi aralayın. Rüzgarın ve kuşların sesine kulak vererek huzurlu bir yolculuk yapabilirsiniz.

Oraya varmadan önce suya girilebileceğini maalesef bilmiyorduk. Orada öğrenmiş olduk ve biraz da hayıflandık açıkçası, çünkü insanlar Nisan ayında buz gibi suda serinliyorlardı. Nisan ayı dediğime bakmayın hava gerçekten çok sıcaktı.

Kanyon girişinde ağaçların altında güzel bir restoran bulunuyor. Gezinizi tamamladıktan sonra uygun fiyatlara yemeğinizi yiyebilir, ağaçların serinliği altında keyifle kahvenizi yudumlayabilirsiniz.

DİM MAĞARASI

Çok popüler olan ve henüz bu sene gidip görebildiğim yerlerden biri de dim mağarası. Dim mağarası ile ilgili bilgiler de aşağıdaki gibi,

  • Toplam 410m uzunluğunda olan Dim mağarasının 360m uzunluğundaki bölümü turizme açık durumda. Bir kısa tur ve bir uzun tur şeklinde sunuluyor.
  • Mağaranın yıl içerisindeki sıcaklığı sabit olarak 18 c°.
  • Mağaranın bölümleri: Pamukkale salonu,Org salonu,Avizeli salon ve Göl salonu olarak 4 bölüme ayrılmış.
  • Mağaranın sonunda bulunan Göl salonunda girişten 17 m daha derinde olan 200 m² su yüzeyi olan bir göl bulunmakta ve bu göl içerisinde Ana ve Çocuğunun taşlaşmış halde olduğu rivayet edilmektedir.
  • Dim mağarası girişinde de aynı sapadere kanyonunda olduğu gibi bir kafe bulunuyor. Burada kahvenizi içerken Alanya’nın dağ ve denizi gören  panaromik manzarasını seyredebilirsiniz.

Fotoğraf.1 Göl Salonu / Anne ve Çocuk

Fotoğraf.2 Göl Salonuna Gidiş

Fotoğraf.3 Dim Mağarası Çıkışında Manzara

DİM ÇAYI

Dim çayı da Alanya’nın popüler yerlerinden biri. Biz her sene Alanya’ya geldiğimizde buraya da mutlaka uğruyoruz. Çay üzerinde bulunan Alabalık restoranlarında yemek yiyip, kahvaltı edebilirsiniz. Safari turları esnasında da burayı bol bol turist ziyaret ediyor. Genellikle çay üzerine kurulan oturma platformları ile manzaranın ve soğuk çay suyunun keyfini çıkarabilirsiniz.

Dim çayının turistik öneminin yanı sıra bir diğer önemi de, baraj görevi görerek yazın kurak mevsimde yetersiz kalan sulama suyuna katkı sağlamak ve daha üst kotlarda; yeni sulama sahalarının açılmasını sağlamak ve ayrıca Alanya İlçesi ve yakın çevresindeki turistik işletmelerin, içme ve kullanma suyu ihtiyacını karşılamak olarak belirtiliyor.

Fotoğraf.4 Dim Çayı

Fotoğraf.5 Dim Çayı

Önemli  Not: Yazılarımda kullandığım fotoğraflar (başkasına ait kaynak belirtmedikçe) benim tarafımdan çekilmiş olan fotoğraflardır. Kullanırken kaynak belirtirseniz sevinirim.

Kaynaklar:

http://yigm.kulturturizm.gov.tr/TR,10341/dim-magarasi—antalya.html

http://www.alanya.tv/tr/Do%C4%9FalG%C3%BCzellikler/Dim%C3%87ay%C4%B1/

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.