Gezi

Varşova Sokaklarına Sürgün Yemek İstiyorum

Geçen günlerde facebook 3 sene önce eklediğim aşağıdaki fotoğrafı benimle paylaştı.

Fotoğraf.1 Varşova sokaklarında yaşlı bir çift, elele geziyorlar. Sabahın erken saatlerinde yakaladığım bu kare en sevdiğim Polonya anımdır.(16 Temmuz 2013)

3 sene önce bu zamanlar, 1 haftalık Polonya-Almanya gezimizi yapmıştık. Berlin-Poznan-Varşova ve Krakow kentlerini gezmiştik. O zamanlar bu şekilde blog yazıp,video çekmek gibi bir amacım olmadığı için sadece sosyal medya üzerinden fotoğraf paylaşmak ile yetinmiştim. Şimdi facebook sayesinde dönüp de fotoğraflara baktığımda keşke daha çok fotoğraf/video çekseymişim dedim.

Yeniden Doğuş ve Varşova, Tıpkı Bir Ankakuşu gibi

1 haftalık seyahatte beni en çok etkileyen şehir Varşova olmuştu. En uzun süre orada kaldığımız ve doya doya gezdiğimiz için olabilir. Şehir tarihi mirasını özenle korurken, yeniliği de içinde barındırıyordu. 2. Dünya savaşında neredeyse yerle bir olmuş bir meydandan bahsediyorum. Şimdi ise en görkemli hali ile turistleri ağırlıyor. Aşağıdaki fotoğraflardan da göreceğiniz gibi o zamanlar yerle bir olan meydanı (hatta şehri) yine Polonyalıların elinde bulunan eski fotoğraflardan yararlanarak restore etmişler. Ve bunu tarihi dokuyu kaybetmelerine rağmen sanki hiç yıkılmamış gibi yeniden hissettirerek yapmaları gerçekten takdire şayan.

Fotoğraf.2* Varşova eski meydanının ikinci dünya savaşında bombalanmasından sonraki durumu. Daha fazlasına google’da “warsaw second world war” şeklinde aratarak ulaşabilirsiniz.

Fotoğraf.3 Varşova eski meydanda oynayan çocuklar (2 Temmuz 2013)

 

#warszawa #oldtown #poland

A post shared by Bahar (@bgulse) on

Fotoğraf.4 Varşova eski meydan

Vistula Nehrinde Huzur ve Bülent Ortaçgil

Varşova’nın denize kıyısı yok. Bunun yerine Vistula nehri var. Gün batımına yakın Bülent Ortaçgil şarkıları eşliğinde burada huzur bulduğumuzu hatırlıyorum. Dünya’nın neresinde olursak olalım, bizi hayata bağlayan şarkılar hep yanımızda ve bulunduğumuz ortam ile birleştiğinde her zaman mutluluk hormonu salgılamamıza sebep oluyor.

Fotoğraf.5 Vistula Nehri

Sokaklar Tarih Kokuyor, Hosteller de Öyle…

Konaklamamızı Hostel Kanonia‘da yapmıştık. Tarihi dokuyu hissetmek amacıyla, biraz daha pahalı olmasına rağmen, eski meydanda kalmak istedik. İyi ki de öyle yapmışız. Pencereyi açınca sanki önceki yaşamımdan gelen benliğim beni kucakladı.

Morning view from my window

A post shared by Bahar (@bgulse) on

Fotoğraf.6 Hostel Kanonia Penceresinden manzara

Varşova’da Yerel Lezzet, Restoran Zapiecek

Genelde farklı bir ülkeye gidildiğinde o ülkeye özgü yerel lezzetleri denemek istersiniz. Bu tarz restoranları bulmak her zaman kolay olmayabilir. Aslında internette aradığınızda çok fazla sonuç bulursunuz elbette, fakat en iyisini ve en lezzetli sunumları yapan restoranı bulmak zordur. İşte biz de gezimizde tamamen internetten bağımsız olarak bulduk Zapiecek‘i. Deneyelim dedik ve gerçekten Polonya (ya da Varşova mı demeliyim bilemiyorum) yemeklerine bayıldık. Zapiecek biz en son gittiğimizde eski meydanda iki şubesi ile hizmet veriyordu. Biz Sigismund Sütunu’nun yakınında olan şubede yemiştik. Bir de eski meydanın ara sokaklarından birinde bir şubesi vardı. Sanırım kaynak verdiğim site de orayı gösteriyor. Sonuç olarak şu anda adını hatırlayamadığım bir çorba ve bir ana yemek ile gerçekten hem doymuştuk hem de lezzetin doruklarına ulaşmıştık. Gerçekten yolunuz düşerse tavsiye edebileceğim bir restoran ve sanırım çok yerde şubesi yok. Krakow’a iki kere gittik ve orada bu restoranı bulamadık maalesef.

Varşova’ya Tekrar Gitmek mi? Bir Gün Neden Olmasın?

Tabii ki şu anda değil ama, Toprak biraz daha büyüdüğünde onunla birlikte tekrar görmek isteyeceğim bir şehir Varşova. En azından bir geceliğine kalıp, eski meydanı yeniden arşınlamayı, Toprak’a daha önceden gezdiğimiz yerleri göstermeyi çok isterim. Umarım yeniden gitmek, göremediğim yerleri keşfetmek fırsatını bulurum.

Okuyanlar için de umarım faydalı bir yazı olmuştur. Varşova’da benim yazdığımdan fazlası var ve keşfedilmeyi bekliyor.

Önemli  Not: Yazılarımda kullandığım fotoğraflar (başkasına ait kaynak belirtmedikçe) benim tarafımdan çekilmiş olan fotoğraflardır. Kullanırken kaynak belirtirseniz sevinirim.

Kaynaklar:

Fotoğraf.2 : https://polishpress.files.wordpress.com/2008/01/old_town_warsaw_waf-2012-1501-311945.jpg

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.