Tiyatro

Komşum Hitler

2015_komsumhitler

Komşum Hitler tek perdelik bir kara komedi. İçerisinde çok fazla güldüren öğe barındıran bir oyun. Bittikten sonra ise çok fazla düşündürüyor.

Oyunun en başından itibaren son dönemde insanların davranışları, gerek sosyal medyanın gerekse basının insanlar üzerindeki etkileri ve baskısı ince espiriler ile işleniyor.

Sistemin etkileri, üst sınıfın buna karşı tepkisizliği ve sadece paranın vermiş olduğu rahatlıkla düşünmeden sorgulamadan hayatlarını sürdürmeleri, alt-orta sınıfın ise bu sistemdeki sürüklenişleri ve kölelikleri gözler önüne serilmiş. Benim düşüncem bu konular irdelenirken seyirciyi sıkmadan ve ince dokundurmalar ile güldürmece şeklinde anlatılması oldukça iyi olmuş. Böylece seyircinin sıkılması engellenmiş, fakat elbette bu ince dokundurmaların yerine ulaşamadığı zamanlar da olmuştur diye düşünüyorum.

Tam da oyundan önce önümüzde oturanların bol bol “selfie” çekmeleri ve oyun sırasında en başından itibaren yapılan “selfie” dokundurmaları oldukça garip bir tesadüf oldu :)

Oyunda simge olarak Hitler’in kullanılması ve bunun üzerinden sosyal medya eleştirisinin yapılmasının nedeni Hitler’in tüm dünyayı etkileyen bir diktatör olması  sebebiyle faşizm kavramının ve sosyal medya baskısının Hitler üzerinden simgelenerek anlatılmış olması olarak belirtilebilir.

Bence oyun oldukça akıcıydı ve tek perde ile verilmek istenen ana düşünce rahatlıkla verildi. Sahne tasarımı ise oldukça etkileyiciydi. Henüz izlemeyen varsa tavsiye edebilirim.

Oyun hakkındaki bilgiler ise aşağıdaki gibi

KOMŞUM HİTLER

Yazan : ALİ CÜNEYD KILCIOĞLU
Yöneten : TOLGA YETER
Dramaturgi : ARZU IŞITMAN
Sahne Tasarımı : BARIŞ DİNÇEL
Kostüm Tasarımı : GAMZE KUŞ
Işık Tasarımı : MAHMUT ÖZDEMİR
Efekt : YUSUF TUNCER
Süre : 1 SAAT 05 DAKİKA / TEK PERDE
OYUNCULAR
ASLI NİMET ALTAYLAR, CANER ÇANDARLI, EMRE ŞEN, IŞIL ZEYNEP TANGÖR, MAHPERİ MERTOĞLU, TANKUT YILDIZ
KONUSU
Yeni yerli yazarların yapıtlarını seyirciyle buluşturmayı ilke edinen Şehir Tiyatroları, bu sezonda Ali Cüneyd Kılcıoğlu’nun yazdığı Komşum Hitler oyununun ilk gösterimine ev sahipliği yapıyor. Sıradan bir akşam yemeği sırasında, arka odada Hitler’in yaşadığı iddiasıyla çığırından çıkan olaylar zinciri, kara komedi üslubuyla seyirciyle buluşuyor.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.