Fotoğrafçılar

Kurgusal Fotoğraf ve Bir Usta

jerryu

Bugün internette gezinirken karşıma çıkan biri hakkında yazmak istedim.Kendisi üst üste baskı tekniğinin yaratıcısı ve hatta fotoğraf sınırlarını aşan biri.

“…Detroit’te 11 Temmuz 1934’te dünyaya gelen Jerry Uelsmann akademiden yetişme bir fotoğrafçı. 1957 yılında yüksek fotoğraf eğitimini tamamlayıp üç yıl sonra da çok genç denebilecek bir yaşta Florida Üniversitesi’nde fotoğraf eğitimi vermeye başlar. Fotoğrafın çekilerek öğrenilecek, sadece deneyimle geliştirilebilecek bir zanaat olarak görülmesine üniversitedeyken karşı çıkar Uelsmann. Ona göre fotoğraf bir sanattır, sanat da kuramsız olmaz. Sanat anlayışı temellerini bilinçaltından, düşlerden alan gerçeküstücülük akımından alır…” Kaynak: İşte Genç

Jerry Uelsmann hakkında bulduğum yazıyı okur okumaz ,eserlerine bakmaktan kendimi alıkoyamadım.Gerçekten de fotoğraflarında gerçeküstü bir yan mevcuttu ve kendini çok ciddi bir biçimde gösteriyordu.Uğraşı ise beni daha çok etkiledi çünkü elde edeceği sonuçları görene kadar uzun süre karanlık odada çalışma yapması gerektiğini gördüm. Ve yine, keşke teknoloji bu kadar gelişmeseydi de gerçekten emek vererek yaptığımız işler daha çok olsaydı diye düşünmeden edemedim.

Eserlerini görmek için buraya bakabilirsiniz.

Jerry N. Uelsmann’ın websitesini görmek için buraya bakabilirsiniz.

 

2017’de gelen edit

Bu yazıyı yazalı tam 9 sene olmuş. Neden yazıyı düzenliyorum derseniz, bugün (08.04.2017) e-postalarım arasında Artsy’de çalışan Louise’den bir not gördüm. Artsy’nin internet bağlantısı olan herkesin sanata ulaşması yönünde bir misyonları olduğunu ve Jerry Uelsmann’ın da bir artsy sayfası olduğunu belirterek bu yazıya linkini ekleyip ekleyemeyeceğimi sormuş. Sevinerek ve yazımın birilerine ulaşmış olmasının getirdiği mutlulukla linki yayınlıyorum.

Jerry N. Uelsmann’ın artsy web sayfasını görmek için tıklayın.

I wrote this post exactly 9 years ago. Why am I editing this now? Because I got an e-mail  on 08.04.2017 from Louise who is working at artsy. “Artsy’s mission is to make all the world’s art accessible to anyone with an Internet connection.” she said and she asked if I could add the link of Jerry Uelsmann’s artsy page to my post. I’m gladly accepted and knowing that my post is reaching some people makes me very happy.

Artsy page of Jerry N. Uelsmann

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.