About a girl

Yoga Deneyimlerim

Hamilelik ve doğum serüvenimden yola çıkarak neden yoga yapıyorum, yoga’nın bana faydası ne oldu, nasıl yapıyorum gibi konuları ele almaya çalışacağım.

Yoga ile tanışmam aslında evde spor yaparken oldu diyebilirim. Evliliğimden de önce bir süre evde spor yapıyordum, Tony Horton ‘ın P90 serisi ile başlamıştım ve sonrasında daha kısa sürede daha etkili olmasından ötürü p90x3 ile devam ettim. P90x3 serisi içerisinde en favori günüm yoga günüydü. Evlendikten sonra ev müsait olmadığı için bir spor salonuna yazıldım ve  orada ne yazık ki yoga derslerine katılma şansım olmadı. Fakat bu yoga’yı bırakacağım anlamına gelmiyordu.

Hamilelik Döneminde Yoga

Hamilelik dönemimin başlaması ile birlikte ağır spor yapamayacağım için spor salonunu bırakmak zorunda kaldım ve ilk üç ay hiç spor yapamadım.Sonrasında doktorumun da onayı ile yoga yapmaya başladım. Youtube’da bulduğum 5 günlük yoga serisini yaptım.Bununla ilgili oluşturduğum playlist’in linkini aşağıda görebilirsiniz,lütfen hamilelik döneminde doktorunuzdan onay almadan herhangi bir spora başlamayın. Hafta içi her gün işten eve geldikten sonra 10 dk uyguladım. Haftasonları da dinlendim. Hamileliğimin yaklaşık 35. haftasından sonra ise tamamen bıraktım.

Bu süreçte yoga ile ilgili kazanımlarım şunlar oldu:

  • Esnekliğimi kaybetmedim.
  • Hamileliğin getirmiş olduğu rahim baskılarını azalttım, ağrılarım azaldı.
  • En önemlisi nefes alıp vermeyi öğrendim. Nefes alıp vermek neden faydalı diye soranlarınız olabilir. Doğumun aktif olarak başlaması öncesinde belirli bir açılmaya ulaşmak için sancı gelip gidiyor ve tüm bunlar olurken sancı anında nefes almayı bırakın, o anda insan bilincini bile yitirebilecek duruma geliyor. Eğer ki nefes alıp verme egzersizi yaptıysanız sancı girdiği anda düzgün nefes alıp vererek sancının sebep olduğu zorlukları aşabilirsiniz. Ayrıca aktif doğum sırasında doğru nefes alıp verdiğinizde şartlar düşünüldüğünde doğum çok daha kolay ve hızlı gerçekleşiyor.

Hamile Yogası için tıklayın

Doğum Sonrası Yoga

Doğum sonrasında da ilk 40 gün lohusalık sayılıyor ve bu süre içerisinde açıkçası ben çok yorgun düştüm. Hem bedenen hem de zihin olarak yorgundum, bu nedenle bırakın yogayı evde hareket edecek bile mecalim yoktu. Yaklaşık 2. aydan sonra toparlanabildim. Bu süre zarfında Toprak da gelişimi dolayısıyla dünyaya daha iyi adapte olmaya başlamıştı. Bu durum beni de olumlu etkiledi ve yoga’ya tekrar başlayabildim.

Doğum sonrasında yoga ile ilgili kazanımlarım aşağıdaki gibi oldu:

  • Toprak kucağa ihtiyaç duydukça onu kucağımda taşıdım. Hatta gaz problemlerimiz bitene kadar sürekli kucağımda uyuttum.E haliyle büyüdükçe hızlı bir şekilde ağırlaşmaya başlayınca benim de vücut ağrılarım olmaya başladı. Özellikle sırt ve kol ağrılarım çoktu ve dayanılmaz hale gelmişlerdi. Bu noktada yaptığım yoga hareketleri ile ağrılarımdan kurtuldum ve kollarımı güçlendirdim.
  • Daha dinç hissettim.
  • Vücudum şekle girmeye başladı ve esnemeye başladı.

Doğum sonrası yoga için ilk başta youtube ‘dan kaynak buldum, fakat bir süre sonra tek kaynakta bulunan hareketlere vücudum alıştığı için sıkıcı gelmeye ve etkilememeye başlayınca farklı kaynak arayışına girdim. Bu noktada down dog uygulaması imdadıma yetişti. Bu uygulama ile bir çok ayar yaparak size özel bir yoga serisi oluşturulmasını sağlıyorsunuz. Aylık üyeliği olan bir uygulama fakat para ödemeden de belirli özellikleri kullanabilirsiniz. Zaten önemli olan süre, zorluk seviyesi ve yapacağınız yoga’nın türünü seçmek. Bu kısımlar bedava olarak seçilebiliyor. Belirli hareket kombinasyonları var ve bunlar her seferinde bir akış halinde karşınıza getiriliyor.Hatta daha önce yaptığınız antremanlar da kaydediliyor ve bunları tekrar uygulama şansınız var. Bu uygulamadan oldukça memnun kaldım.

Sonuç Olarak

Tabii ki bir yoga gurusu değilim. Hiçbir zaman çok esnek olmadım ve dolayısıyla en zorlu yoga hareketlerini yapamadım. Ancak araştırdığım kadarıyla uygun çalışma ile birkaç senede esneyip zorlu yoga hareketlerini yapabilenler mevcut. Ben daha çok vücudumu rahatlatacak ve denge kurarak odaklanmamı sağlayacak hareketleri tercih ediyorum.

Yoga’yı bir beyin-vücut jimnastiği olarak görüyorum. Sadece vücudumuz çalışmıyor, aynı zamanda beynimiz de vücudumuza uyum sağlayarak odaklanıyor ve dengeyi bulmaya çalışıyor. Bu durum da rahatlamamızı ve günlük rutinimize daha rahat adapte olmamızı sağlıyor. Bu anlamda yoga’yı herkese tavsiye ediyorum.

 

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.